Kenmerk van Asperger

Gisteren was de opening van onze nieuwe bakkerswinkel en de kids hadden het erg leuk. Neefjes en nichtjes, dus spelen konden ze volop. We hadden hekjes voor de deur staan en er lag een rode loper. O wat een schik hadden ze. De één was koning, de ander prinses, en er werd af en toe geknield bij de deur. Tot er een moment was dat Wayan in zijn drukte over zo’n hekje viel. Dit kreeg ik overigens later pas mee.

Aan het eind van de dag kwam Wayan naar mij toe: “Mam”, zei hij zacht, “dit was geen leuke dag vandaag.”
“O nee? Waarom dan niet?”
“Nou, ik viel over een hekje en dat vond ik heel erg. Ik had ook bloed.”
“Ach jongen zei ik dat is zeker niet leuk. Maar je hebt zo mooi gespeeld en gelachen met iedereen.”
“Ja, maar door dat hekje is dit niet meer een mooie dag.” En boos liep hij weg.
Zo gaat het met dit jochie. Hij lijkt heel weinig te voelen, maar het explosieve gevoel overheerst, en dat is niet omdat hij aandacht wil. Dat is op dat moment zijn absolute gevoel. Hierdoor raakt hij “blind” voor andere elementen in zijn omgeving, waardoor hij gevoelloos lijkt met als gevolg een explosieve expressie. Elk kind uit zo’n gevoel wel een keer. Maar kinderen met Asperger hebben dit vaker. Het inlevingsvermogen mist bij hen. En omdat ik nog een heel mooi ander jochie heb die dit niet heeft zie ik steeds meer de verschillen. En ik leer nu als moeder deze verschillen te zien als voordelen voor elkaar. Want, wat kunnen Wayan en Jadee veel moois van elkaar leren. Ik hoop op een dag dat deze elementen samen mogen smelten. Want autisme houd je, maar je kunt hier heel goed mee leren omgaan.
Dit is ook echt mijn uitdaging in mijn moederschap. Kreten als “laat toch gaan Mel” of “ach, t is een jongen”, zijn afkomstig van mensen die dit soort kindjes niet kennen. Want … voordat ik kinderen kreeg vond ik ook bepaalde kinderen irritant. Wist ik veel. Maar nu weet ik veel meer en ben ik super trots dat ik deze apen mag opvoeden en begeleiden naar een mooi en volwassen bestaan.


Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Related

Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Post Reply